Filosofi & sygepleje
Etik og menneskesyn i faglig praksis
Bogen synliggør filosofiens relation til sygepleje. Pointen er, at filosofi ikke er et fag, der blot skal læres, men et redskab, der skal bruges i sygepleje. Læseren får mulighed for at forholde sig til sygepleje på en reflekterende og perspektiverende måde. At inddrage et filosofisk perspektiv kan samtidig være en måde at vurdere sygepleje på, hvor målet ikke blot er en forbedret sygeplejepraksis, men også en synlig fagidentitet.
Filosofi & Sygepleje er hovedsageligt tænkt som en lærebog i faget filosofi og etik i sygeplejeuddannelsen, men sygeplejersker, der ønsker at reflektere over problemstillinger fra deres kliniske praksis, vil også kunne få udbytte af at læse og diskutere bogen. Forfatteren gennemgår alle de grundlæggende etiske teorier og centrale problemområder, som knytter sig til sygepleje. Desuden fremlægges og diskuteres de væsentligste filosofiske spørgsmål, som indgår i sygeplejerskens funktionsområder fx: Patientens erkendelse og forståelse; Patientens livsverden; Sundheds- og sygdomsbegreber; Identitet; Det gode liv og livskvalitet; Forholdet mellem krop og bevidsthed; Menneskesyn i praksis; Autonomi; Eksistens; Forholdet mellem teori og praksis og Værdier i sygeplejen.
Bogen er udkommet på forlaget Munksgaard Danmark.
Klinisk sygepleje nr. 3. august 2004 (18. årg.)
‘Bogen er velstruktureret. Opdelingen af de forskellige temaer er pædagogisk og didaktisk velgennemtænkt, hvor forfatteren tager læseren ved hånden og fører hende ind i sygeplejefagets og filosofiens verden. Som lærebog i faget 'filosofi og etik' kan vi som undervisere i samme fag anbefale bogen. Den fremstår i sin helhed som en særdeles anvendelig og længe ventet lærebog.
(...)
Bogen kan være med til at udvikle en større etisk refleksivitet hos den kliniske praktiker. Set i lyset heraf kan sygeplejersker i det kliniske rum have stor glæde og gavn af bogen.’
Se bogens indholdsfortegnelse.
|
|
|